Reklama
 
Blog | Michael Čejka

Rajčatový pedotlak

Co se děje s fotkami vašich dětí po nahrání někam na internet?

Předehra

Někdy na podzim roku 2012 se na mě obrátila kamarádka s jednoduchým dotazem. Po letní dovolené na řeckém ostrově Zakynthos nahrála na www.rajce.idnes.cz album plné fotografií se svým přítelem a svou asi dvanáctiletou neteří. Klasické fotky do rodinného alba – pláž, hotel, koupání v moři, slunění na pláži, opalování… Zkrátka užívání si pohody u Středozemního moře. Bylo jí ale divné, že u tohoto alba má během velmi krátké doby téměř 10 000 shlédnutí, přitom u všech ostatních alb se pohybovala návštěvnost jen v řádech několika málo stovek.


Pracoval jsem v té době pro malou firmu, která se zabývá tvorbou internetových stránek, takže jsem byl „ten, co dělá na tom internetu“ a kdo by jí snad mohl lépe říci, odkud že to vane vítr. Měla pravdu. Použil jsem klasický postup, se kterým jsem pracoval dnes a denně ve svém zaměstnání a napojil její profil na Rajčeti na službu Google Analytics.

Reklama

Většina z vás asi nebude vědět, o co jde, takže jen stručně řekněme, že majitelům stránek a webmasterům umožňuje velice přesně sledovat pohyb návštěvníků na vlastních stránkách, a to včetně přesného určení, odkud k vám lidé na stránky přicházejí, na jaký odkaz kde kliknou nebo zdali přicházejí z vyhledávačů, jak dlouho se na vašich stránkách zdrží, na co v rámci vašeho webu klikají, po jaké době odcházejí, jestli se poté vracejí, atd. Podstatné v tomto případě bylo samozřejmě určit, odkud (a proč) přesně ony tisíce návštěvníků přicházejí.

Můj prvotní odhad byl, že někdo někam vložil odkaz na toto její album, např. na nějaké populární diskuzní fórum, a že přes tento odkaz přicházejí denně desítky až stovky nových návštěvníků. Mýlil jsem se. Snad 90% návštěvníků přicházelo přes různé účty přímo na Rajčeti. Všechny tyto účty měly něco společného – naprostou absenci vlastních nahraných alb a naopak desítky alb cizích lidí v „Oblíbených“. Stačil letmý pohled na tyto oblíbená alba těchto „prázdných“ uživatelů, aby bylo jednomu jasné, o co tady jde.

Podívejte se sami – bez tohoto pohledu by vám totiž jen těžko došlo, o jak velký problém se zde jedná. Toto jsou ukázky typických alb na Rajčeti, které tito lide sledují a které mají mezi svými Oblíbenými, které si navzájem sdílejí a komentují. Denně si je prohlédne i více než 100 lidí (100 různých IP adres, má vlastní data z Google Analytics) a některá mají celkovou návštěvnost v řádech desítek tisíc.

Přímo k věci

Nelíbí se vám to? Jste pohoršeni? Já byl. Ve všech případech se ale jedná o dodnes veřejně přístupná alba různých uživatelů Rajčete. Alba s fotografiemi dětí, které nic netušící rodiče v dobré víře chtěli ukázat svým známým, kolegům, rodinným příslušníkům… Alba, která ale ukázali i těm, kterým by je rozhodně ukazovat neměli.

Řekněme si tedy přímo a bez obalu, o co tady jde.

Přímo v rámci serveru www.rajce.idnes.cz (největší český server na sdílení fotek) funguje síť uživatelů s očividně pedofilními sklony, kteří sami nic nepřispívají, za dobu svého několikaletého působení na serveru nenasdíleli ani jednu vlastní fotografii a kteří v rámci svých „Oblíbených“ vytvářejí databázi desítek a stovek alb s fotografiemi dětí cizích lidí. Přes tyto nadmíru pochybné uživatele pak do těchto alb plných nahých a polonahých dětí v předškolním věku přicházejí tisíce návštěv anonymních lidí ze všech koutů internetu. Touto cestou totiž nemusí sami nic hledat – jejich oblíbení fajnšmekři jim přinesou kvalitu ve svých Oblíbených.

Co mě však zarazilo nejvíce, byl neuvěřitelný rozsah tohoto problému – ta obrovská čísla jak na straně nabídky (počet nezabezpečených alb s nahými dětmi), tak na straně poptávky (počet návštěv těchto alb). Dlouho jsem přemýšlel, jak bych vám toto mohl přiblížit. Nejprve jsem do článku chtěl vložit pár odkazů na několik vybraných uživatelů, o kterých zde mluvím. Tím bych ale všechny „oběti“ ještě více exponoval a jejich fotografie vystavil ještě větší návštěvnosti, čímž bych vlastně popřel smysl tohoto článku. Postačí tedy pár obrázkových ukázek a doporučení pro ty, kteří se o popsaném problému budou chtít přesvědčit na vlastní oči.

Běžte na www.rajce.idnes.cz a vyhledejte si klíčová slova jako „děti, kluci, holky“ ve spojení s něčím, co implikuje nahotu – např. „koupání, u moře, dovolená, ve vaně, v sauně, …“ atp. Vyzkoušejte si několik hledání, cokoliv vás napadne. Všímejte si obrázků v náhledech alb a počtů jejich zobrazení. Všímejte si, jak spolu úzce souvisí. Alba, která mají v náhledu nějakou nahotu, mají očividně vyšší návštěvnost, běžně jdoucí do tisíců až desetitisíců. Ostatní jen pár set. Až najdete nějaké album s hodně velkým počtem zobrazení, klikněte si na jméno uživatele, který album na Rajče nahrál. Tím se dostanete do jeho profilu a uvidíte přesně to, co jsem popsal v úvodu na případu své kamarádky – krom tohoto alba s tisíci návštěv, budou mít všechna ostatní jen pár desítek nebo stovek zobrazení. Gratuluji, právě jste našli větší nebo menší bod zájmu internetových, řekněme, voyeurů.

Kdo jsou tedy všichni tito návštěvníci? Odkud jsou? Jaká je jejich motivace? Jaké jsou jejich úmysly? Co se s fotografiemi děje dále? Stahují si je tito lidé? Sdílejí si je dále např. na nějakých privátních diskuzních fórech? Podle mých dat z Google Analytics, která vychází z 11 sledovaných dní celého jejího profilu, pocházela pouze cca 1/3 z České republiky a zbytek ze všech možných koutů světa s Evropou v čele. Na mapu návštěvnosti se v případě zájmu můžete podívat zde a na tabulku návštěv podle národností zde. Jestli se dají tato data zobecnit a vztáhnout i na alba ostatních uživatelů můžeme jen spekulovat. Osobně se ale domnívám, že ano a že budou velmi podobná.

Takže?

Internetová gramotnost české veřejnosti je na tristní úrovni. Technologie jako jsou mobilní telefony s fotoaparáty a vysokorychlostní internet jsou dnes samozřejmostí. Co to znamená? Znamená to, že tento problém je dnes naléhavější než kdy dříve. Přitom rozhodně nic nenasvědčuje tomu, že by se v tomto ohledu mělo cokoliv zlepšovat.

Nemusím asi ani říkat, že v úvodu zmíněná kamarádka své album s koupající se dvanáctiletou neteří okamžitě smazala a že podobnou chybu už snad nikdy neudělá. Že už si bude dávat velký pozor, co a s kým na internetu veřejně sdílí. Ale co ti ostatní uživatelé služeb jako je Rajče nebo Facebook, kteří nemají nejmenší tušení o dopadu svého jednání a dále na internet nahrávají tisíce fotek svých dětí, aby potěšili zástupy anonymních internetových pedofilů z celého světa? Existuje v Česku nějaký osvětový a vzdělávací program, který by působil jako prevence podobných případů? Pokud ano, proč o něm tito rodiče nevědí, proč se podle jeho rad neřídí? Pokud neexistuje, proč tomu tak je? Neměli bychom jako technologická společnost 21. století o této problematice vést alespoň nějakou veřejnou debatu? Nemělo by se toto téma častěji objevovat v médiích? Neměly by být tyto záležitosti součástí základního vzdělání našich dětí?

Na závěr pouze dodávám, že mi to nakonec nedalo a pár měsíců po popsaných událostech jsem napsal obsáhlý, cca stránku dlouhý e-mail administrátorům Rajčete, kde jsem vše podrobně popsal, přidal konkrétní ukázky konkrétních uživatelů, nabídl další spolupráci a vyjádřil pochopení, že je mi jasné, že těžko mohou implementovat nějaký systémový nástroj, který by podobným případům zabránil, protože se jedná o chybu a nevzdělanost jejich uživatelů a ne jich samotných, ale že by mohli alespoň začít tím, že zablokují těch pár mnou odhalených uživatelů s očividně pochybnými úmysly.

Ani mi neodpověděli.


Poznámka redakce Respektu:

oficiální reakce rajce.net

Pane Čejko, na naši uživatelskou podporu, ani nikomu z nás nepřišel žádný email týkající se této problematiky, ani jiný email z vaší adresy, nebo s vašim jménem. Na komunikaci s uživateli si zakládáme, na všechny emaily odpovídáme a vycházíme vstříc návrhům od našich uživatelů.

Problém, který popisujete samozřejmě řešíme, uživatele informujeme a problematické účty mažeme, stejně jako velmi úzce spolupracujeme s policií České republiky.

Pokusil jsem se s vámi spojit pomocí vašeho emailu, bohužel marně.

Miroslav Buček

zakladatel a projektový manažer rajce.net

reakce autora

Pan Miroslav Buček z Rajčete mi napsal mail v pátek navečer a já mu odpověděl hned v sobotu dopoledne – tolik k tomu, že se se mnou pokoušel spojit, ale marně…

Smutnější je ale smysl jeho reakce, která se snaží zpochybnit můj článek tvrzením, že jim ode mě žádný mail nedošel. Namísto řešení problému a vyjádření se k jeho podstatě, zvolil oficiální zástupce Rajčete jakousi pochybnou obranu ad hominem…

Já mám ale důkaz, že jsem jim onen mail nejen poslal, ale že ho také obdrželi a cca rok ignorovali. V článku popisuji ony „prázdné“ uživatele a to, že jsem o některých z nich Rajče informoval. Napsal jsem jim konkrétně o 2 z 10 účtů, ze kterých bylo na profil mé kamarádky nejvíce přístupů. Ještě v sobotu (tedy zhruba rok po odeslání mého mailu) byly oba tyto účty aktivní. Včera, v neděli 26. 1. 2014, byly „najednou“ oba účty zablokované.

Všechny ostatní z těch „top 10“ odhalených uživatelů přes Google Analytics však zůstávají funkční a plně aktivní. Administrátoři Rajčete tedy o víkendu můj mail dohledali a zablokovali alespoň tyto 2 uživatele – tak, jak jsem jim původně navrhoval…

Do té doby však v tomto ohledu neudělali vůbec nic.